دلمه
[دَ لَ مَ / مِ] (اِ) شیری که بعد از مایه زدن بسته شود (برهان) (غیاث) پنیر تر (الفاظ الادویه) شیری که پنیر مایه بر آن زنند تا اندکی غلیظ شود (آنندراج) شیر تازهء بسته را گویند که پنیر تر باشد (لغت محلی شوشتر، نسخهء خطی) پنیر بی نمک تازهء سپید و لرزان و خوش طعم ارنه (یادداشت مرحوم دهخدا) شیر پس از مایه خوردن دلمه می شود و آب دلمه در کیسه گرفته می (|| گرفته می شود (شرفنامهء نظامی چ وحید حاشیهء ص 193 « لور » شود و آنچه میماند پنیر است، و از آن آب پس از جوشاندن خون بسته خون بسته شده رجوع به دلمه شدن شود.